Sejlads i kano på Gudenåen ved Silkeborg

Guide til kanoture i Silkeborg ved Line Wagener

Photo: Jesper Maagaard

Vil du ud at sejle i kano på Gudenåen, men ved ikke lige hvordan du får begyndt? Så kan du her få outdoor blogger Line Wageners bedste tips, gode råd og anbefalinger til, hvad du kan og skal være opmærksom på både før og under en tur på vandet. 

✍️ Af Line Wagener
Lokale guider i Aarhus

Line Wagener - local in Aarhus guiding you to the nature close by
Photo: Tania Nørgaard

Line Wagener er opvokset ved Lemvig i Vestjylland og bor i dag med sin kæreste og to børn i Aarhusbydelen Hasle.
Mød Line her →

1. Kan alle tage på kanotur? 

Du sidder tørt og trygt i vandoverfladen. Naturen glider stille forbi dig. Måske ser du en fisk i vandet eller et dyr på bredden. Kanotur er en fantastisk friluftsoplevelse. 

Børnefamilier, vennegrupper og seniorer. De fleste kan tage på kanotur. Det vigtigste er lysten, og at du vælger en tur, der matcher dine færdigheder og erfaring. 

2. Hvad bør jeg vide, hvis jeg er nybegynder?

Hvis det er første gang, du skal prøve kræfter med kano, anbefaler jeg, at du lejer en kano på timebasis, f.eks. to eller tre timer. På den måde kan du finde ud af om det er noget for dig. 

Tag ikke afsted på en flerdagstur, hvis du ikke har kanoerfaring. 

Kanoen er stabil, så længe du sidder ned - rejs dig ikke op, når du først er på vandet. 

Er du nervøs over at tage afsted på egen hånd, kan du booke en kanotur med instruktør. Se fx www.outdoor-connection.dk.

3. Hvordan styrer vi kanoen? 

Der er to faste siddepladser i en kano. Styrmanden sidder bagerst. Når styrmanden sætter padlen i vandet i venstre side og trækker tilbage, drejer kanoen til højre – og omvendt. Styrmanden bremser kanoen ved at sætte padlen i vandet bag sig og trække padlen fremad. 
Det er samarbejdet mellem de to personer i kanoen, der afgør, hvor hurtigt I sejler. 

I nogle kanoer er der også et tredje sæde i midten af kanoen. Den plads er god til yngre børn. Større børn, der kan tage del i arbejdet med at padle, kan sidde forrest i kanoen. 

4. Hvor kan vi sejle i kano, hvis vi aldrig har prøvet før?

Start din kanooplevelse på Silkeborg Havn. Her kan du leje kanoer på timebasis hos Silkeborg Kanocenter. Sejl sydpå ad Gudenåen til Avnsø. Avnsø er lille rolig og idyllisk sø. For at komme ind til søen, skal I sejle gennem den lavbundede og meget smukke kanal, Klüvers Kanal. Den kan være svær at spotte, så bed kanoudlejeren om at udpege kanalen på kortet. Afsæt to timer, så er der tid til pauser og måske lidt zig zag sejlads, mens I øver jer. 

Du kan også leje kanoer på timebasis ved Kyst- og Fjordcentret ved Randers Fjord.

5. Hvilken rute kan vi vælge, hvis vi vil afsted flere dage? 

Gudenåen er Danmarks længste å og meget populær til flerdages kanoture. Du kan sejle i kano på 140 km af åens 160 km. 

Langs åen og søerne i Gudenåsystemet er der mange telt- og campingpladser, hvor du kan overnatte. Kanoudlejerne tilbyder transport af kanoerne, så du kan starte ét sted og aflevere kanoerne et andet. Gå på opdagelse hos f.eks. Silkeborg Kanocenter og se de mange turforslag til flerdagsture. 

Jeres fysisk, erfaring og temperament afgør – sammen med vejret - hvor langt I kan sejle om dagen. Som tommelfingerregel kan du regne med en hastighed på 3-4 km/t. Dagsdistancer på 12-18 km er passende for de fleste med kanoerfaring. Vælg kortere dagsdistancer, hvis du har børn med. 

Vær opmærksom på, at det kan være udfordrende at padle hen over de større søer, især når det blæser. Og at det kan være hårdt for ryg og knæ at sidde i kanoen mange timer hver dag.

6. Kan jeg komme på kanotur, hvis jeg har handicaps eller funktionsnedsættelser?

Hvis du – eller nogen i gruppen - har funktionsnedsættelser eller handicaps kan du kontakte DitFriluftsliv. Firmaet er specialiseret i at gøre friluftsoplevelser tilgængelige for alle og har udstyr og kompetencer, så alle kan få en fantastisk kanooplevelse. 

Lines fem "starttips"

  1. Brug altid redningsvest.
  2. Husk solbriller og solcreme. Solen reflekteres i vandet, og det tager toppen af fornøjelsen, hvis du bliver solskoldet eller må knibe øjnene sammen på hele turen. Medbring også altid en drikkedunk med vand.
  3. Tjek vejrudsigten, inden du tager afsted. Jo mere det blæser, des vanskeligere og farligere er det at opholde sig på vandet. Kanoture i tordenvejr er selvfølgelig no-go. 
  4. Put din mobiltelefon og tørt skiftetøj i en drybag (vandtæt pose). Uanset, hvor forsigtig du er, kommer der vand i kanoen. Flere kanoudlejere udlejer vandtætte tønder eller drybags. 
  5. Spørg kanoudlejeren til råds om, hvor du kan komme i land undervejs på turen. Du har brug for at få rettet ben og ryg ud med jævne mellemrum og måske også træde af på naturens vegne. 

Share your moments with us: